22 Kasım 2012 Perşembe

Bakır değil altın çıkaracaklar


  • Gençağa Karafazlı / Hayati Akbaş
  • Artvin’de, madencilik faaliyetlerinin sürdürüleceği Cerattepe Bölgesi’nde inceleme gezisi gerçekleştirildi.
    Cerattepe maden sahasının ruhsatı, 2009 yılında verilen hukuki mücadele sonucu iptal edilmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise,  iptal kararına rağmen maden alanını 2012 yılı şubat ayında yeniden ihale etmişti. İhaleyi alan Özaltın İnşaat da, maden alanında çalışmalarına başladı. Bölgeye yapılan inceleme gezisine Yeşil Artvin Derneği Eski Yönetim Kurulu Üyesi Erol Çağal’ın yanı sıra, Artvin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Tolga Gül, Faal Gazeteciler Derneği Başkanı Yaşar Kars ve Yazar Erhan Kırmızı da katıldı.
    Gezi esnasında konuşan Erol Çağal, Belediye Başkanı Emin Özgün ve Milletvekili Uğur Bayraktutan’ın bölgede hiç kimsenin çalışma yürütemeyeceğini ifade ettiklerini söyleyerek “İşte görün, sondaj çalışmaları başlamış. Hani kimse bu bölgeye çıkamazdı? Çalışmalar başlamış bile. Şirket, 2019 yılına kadar da sondaj çalışması yapmak için izin almış” diye konuştu.
    Şirket yetkililerinin bakır madeni arayacaklarını söylediklerini dile getiren Çağal, sondaj yapılan bölgenin 30 metre altında altın madeni olduğunu belirterek şirketin amacının altın madeni çıkarmak olduğunu vurguladı.
    ‘HEYELAN RİSKİ VAR’
    Diğer büyük tehlike ise, heyelan riski. Maden sahasının bulunduğu bölgede çatlaklar meydana gelmiş ve ağaçlar yan yatmış. Bölgeden Kafkasör’e doğru inerken de aynı durumla karşılaşıldığını ifade eden Çağal, “Bu bölgede, büyük bir heyelanın gelmesi muhtemeldir. Konunun acil olarak bilim adamlarınca araştırılması gerekmektedir” şeklinde konuştu. (Artvin/EVRENSEL)

    KİMYASALLAR İÇME SULARINA KARIŞIYOR
    Sondaj yapımında kullanılan kimyasallar yağmur suları ile içme sularına karışabilir. Kafkasör-Cerrattepe arasındaki çeşmenin suyu ile ilgili olarak “İçilemez” raporu bulunuyor. Çeşmenin kirliliği ise, maden aramada kullanılan kimyasalların, içme sularını olumsuz etkilediğinin en önemli kanıtı.
    http://www.evrensel.net/news.php?id=38582 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...