22 Kasım 2012 Perşembe

Kazdağları mücadelesi büyüyor

http://www.canakkaleolay.com/details.asp?id=79706
Kazdağları’nda yaşanan çevre felaketlerini incelemek üzere Türk Tabipleri Birliği(TTB), Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Türk Mühendis ve Mimarları Odaları Birliği’nden (TMMOB) gelen heyet düzenlediği basın toplantısının ardından çeşitli incelemelerde bulunduğu Ağı Dağı’nın doğa güzelliğine hayran kaldı. Kazdağları ve çevresinde çeşitli incelemelerde bulunan ve çevreciler tarafından bilgilendirilen heyet, bir rapor hazırlayarak bölgedeki tüm arama, işletme faaliyetlerinin durdurulması ve ruhsatların iptal edilmesi için verilen mücadeleye ortak olacak.
 
Çevre felaketlerinin yaşandığı Kazdağları, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, TBB Çevre Komisyonu Başkanı Av. Ahmet Gürel, TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özdemir Aktan, TBB Genel Sekreteri Av. Cengiz Tuğral, TTB Genel Sekreteri Dr. Bayazıt İlhan’ın Çanakkale’ye gelmesiyle ülke gündeminde yer bulup daha da önem kazandı. Altın arama çalışmalarının çevreye verdiği olumsuz etkileri araştırmak ve kamuoyunun dikkatini bu bölgeye çekmek amacıyla üç önemli meslek kuruluşu yöneticileri, düzenlenen gezi ile hem Kazdağları’nı hem de altın arama çalışmalarını yerinde inceledi. İlk olarak Atikhisar Barajı ve çevresinde bazı incelemelerde bulunan heyet, çeşitli endemik bitki örtüsünü içinde barındıran Ağı Dağı’na gitti. Ağı Dağı’nın doğa güzelliğine hayran kalan heyet, hem altın arama çalışmaları sırasında kesilecek olan ağaçlar hem de doğa güzelliğinin tahribata yol açacak olan çok uluslu altın tekellerini durdurmak için kolları sıvadı. Gezi sonrasında teknik inceleme sırasında edindikleri bilgiler ışığında bir rapor hazırlayacak olan heyet, bölgedeki tüm arama ve işletme faaliyetlerinin durdurulması, ruhsatların da iptal edilmesi için mücadele edecek.
 
 
“Ağı Dağı’na hayran kaldılar”
Kazdağları için verilen mücadeleye yeni bir boyut kazandıran teknik inceleme gezisi ile ilgili bilgiler veren Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, Kazdağları için gelen heyete, altın arama çalışmalarının doğaya verdiği tahribat hakkında çeşitli bilgiler verdiklerini söyledi. bölgede bazı incelemeler yapan heyetin Ağı Dağı’na hayran kaldığını ve bu bölgede yaşanacak olan tahribat nedeniyle çok üzüldüğünü söyledi. İnceleme gezisinin Kazdağları için verilen mücadele anlamında çok faydalı geçtiğini belirten Nalbant; “Basın toplantısının ardından ilk önce Atikhisar Barajı’nın çevresinde çeşitli incelemelerde bulunduk. TMMOB, Türk Tabipler Birliği, Barolar Birliği temsilcilerine, Atikhisar su toplama havzasının koruma alanında altın üretimi yapılacağını ve bunun da barajı kirleteceğini gösterdik. Buradan Söğütalan Köyü’nün bulunduğu Ağı Dağı’na gittik. Ağı Dağı bitki örtüsü yönünden Kazdağları içerisinde çok özel bir yer. Çok zengin bir bitki örtüsü var. Çanakkale’ye gelen heyete, buraları göstermek için gittik. Orada da dağa girmeden önce neleri kaybedeceğimiz konusunda konukları bilgilendirdik. Konuklar Ağı Dağı’na hayran kaldılar. Hiç görmedikleri bir dağ. Dağdaki ağaçların kesilmek ve yok edilmek istendiğini görünce de TMMOB, Türk Tabipler Birliği, Barolar Birliği’nden gelen konuklar çok üzüldü. Bu anlamda hem basın toplantısındaki açıklama bölümü hem de Ağı Dağı’ndaki bölüm birbirini tamamlamış oldu. Kazdağları’nın korunması anlamında çok yararlı bir gezi olduğunu düşünüyoruz” dedi.
 
“Kazdağları için rapor hazırlayacaklar”
Kazdağları’nda devam eden altın arama çalışmalarının durması ve ruhsatların iptal edilmesi için heyette bulunan yetkililerin bir rapor hazırlayacağını kaydeden Nalbant; “TMMOB, Türk Tabipler Birliği, Barolar Birliği’nden gelen temsilciler bu gezi ile önemli bir görev üstlendiler. Çanakkale’de yapılan basın toplantısı hem ulusal hem de yerel basında yer aldı. Bundan sonra da Kazdağları ile ilgili TMMOB, Türk Tabipler Birliği, Barolar Birliği de bir rapor hazırlamayı düşünüyorlar. Önümüzdeki günlerde bu rapor ortaya çıkacak. Fırsat buldukları her zaman bu konuyu gündeme getirecekler. Hazırlayacakları rapor ile de basın toplantısında açıkladıkları gibi bölgedeki tüm arama ve işletme faaliyetlerinin durdurulması, ruhsatların da iptal edilmesi için girişimlerde bulunacaklar. Çünkü, görünen köy artık kılavuz istemiyor. Basın açıklamasında yetkililere seslendiler. Artık Kazdağları’na kazma vurmayın, bu işi burada bitirin ve iptal edin diye seslenmeye devam edecekler” diye konuştu.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...